Guvernul a adoptat chiar de ziua mea o ordonanță de urgență prin care vânzarea unor produse din plastic de unică folosință va fi interzisă în România. O iau ca pe un cadou frumos din partea autorităților, deși nu simt că ar face multe lucruri bune pentru mine.
Nu pot să mint și să spun că eu nu foloseam pungulița x,y,z, caserola numărul 1, 2… 5 aproape în fiecare zi când îmi cumpăram mâncare de la Mega Image sau că am la serviciu tacâmuri din inox pe care le spăl după ce mănânc.
Ei bine, recunosc că din comoditate cumpăram mult plastic pe care îl aruncam apoi, fără să mă și gândesc ce efect are asupra sănătății mele. Se întâmpla să uit sacoșa din bumbac acasă când mergeam la cumpărături și tot așa mă trezeam cu mormane de diferite produse de plastic în casă.
În afară de dauna pe care o primește planeta din cauza noastră când aruncăm milioane de produse din plastic peste tot fără să ne pese, am aflat de curând cât este de dăunător și pentru organismul nostru din alte puncte de vedere. Mai ales pentru noi femeile.
Plasticul duce la dezechilibre hormonale. Cum? Estrogenul este hormonul esențial în stabilirea echilibrului hormonal, excesul de estrogen ne va dezechilibra complet mai ales la maturitate și cel mai tare vom simți când suntem înainte de ciclu menstrual. Mai exact, sindromul premenstrual poate fi un adevărat chin. Detalii AICI.
PMS-ul poate să înceapă cu două săptămâni înainte de sosirea ciclului menstrual și se intensifică gradat, astfel încât în ultimele zile suntem balonate, obosite, nervoase, simțim că ne-am îngrășat, parcă ne dor toate, nu ne putem odihni bine și ne confruntăm cu creșteri bruște de temperatură corporală.
Plasticul este un generator de xenoestrogen. Cu cât este mai moale, cu atât mai mult xenoestrogen acolo. Și ne gândim: cum ajunge plasticul în organismul nostru? Păi dacă bem din sticle/pahare din plastic, cu paie, copiii se joacă acum excesiv cu acea jucărie slime, o bagă în gură și de aici începe coșmarul.
Spre exemplu dacă vedem că băiețeii încep să se îngrașe ca fetițele, să depună grăsime pe coapse/fese și să aibă și acea adipomastie (creșterea sânilor), să ne gândim că avem în față cu copil care a fost expus la estrogen artificial în mod masiv prin jucării și mult plastic, dar și o dietă proastă, săracă în fibre, însă și genetic organismul lui nu este dezvoltat să detoxifieze la capacitate maximă.
Ce produse dispar din magazine
- Bețișoare pentru urechi (cu excepția celor folosite în domeniul medical)
- Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
- Farfurii
- Paie pentru băuturi (cu excepția celor folosite în domeniul medical)
- Agitatoare pentru băuturi
- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane
- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care sunt destinate consumului imediat
- Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
Recunosc că îmi plac tacâmurile din lemn, însă paiele din carton mi se par fix degeaba… Și aici intervine discuția clasică din perioada COVID: cum să beau direct din pahar? Dacă a pus cineva mâna, dacă nu e curat, dacă nu e spălat bine?