Această situaţie de panică care i-a făcut pe mulți să cumpere iod ”ca să fie în casă” se bazează pe o explicaţie ştiinţifică. Şi anume, există un izotop radioactiv, iod 131, care se elibereză odată cu accidentele nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide.
Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear. De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear? Pentru că trebuie să se realizeze o competiţie între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm.
În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer.
De ce nu e bine să luăm iod ca măsură de prevenţie
Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv. Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi. În caz de incident nuclear, administrarea de iod trebuie să se facă în primele ore după acel accident. Administrarea de iod în primele 1-4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv.
Pericolul iodului în cazul consumului fără prescripţie medicală
Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.
Dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormoni tiroidieni, astfel încât există riscul apariţiei unei hiperfuncţii tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces care vor deregla funcţionarea întregului organism.
Apoi, poate apărea dereglare cardiacă, tahicardie, dereglarea metabolismului, persoanele respective nu vor mai avea poftă de mâncare sau apare scădere ponderală, oamenii nu se vor mai putea adapta la caldură.
La nivel cerebral, vor fi irascibili, vor avea insomnie, o stare generală de tensiune, de anxietate, toate acestea fiind generate de excesul de hormoni tiroidieni.
De asemenea, pot să apară forme de tiroidită autoimună din cauza excesului de iod.
Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule.
Bolile care nu ne permit administrarea de iod
Persoanele care au disfuncţie tiroidiană trebuie să se consulte cu medicul endocrinolog înainte de începerea tratamentului cu iodură de potasiu. Apoi, persoanele cu probleme cardiace au şi ele nevoie de sfatul medicului.