Resuscitare pentru sănătate. Românisme care nu mai rezistă mult

by admin.cig

Incendiul de la Constanța în care au murit 7 oameni nevinovați ne-a arătat din nou adevărata față a sistemului sanitar din România. Asta dacă mai aveam nevoie de încă un exemplu.

România are unul dintre cele mai slab dezvoltate sisteme de sănătate publică din lume. Mai exact, suntem pe locul 99, iar pe ultimul în Europa. Pandemia a scos multe probleme la iveală, încropeli care cu siguranță nu vor mai duce mult. Soluția pentru problema asta o are domnul Rafila.

Am mers în ultima perioadă în mai multe spitale din București care aparțin de Ministerul Sănătății, pentru a arăta tuturor adevărata față a acestor unități medicale. Și asta pentru că mulți au aruncat cu noroi în spitale dezbătând numai aspecte negative ca mizeria, clădirile vechi, lipsa echipamentelor sau personal medical nepregătit. Însă eu mi-am dorit să expun și luminița de la capătul tunelului. Am reușit, dar nu prea.

Am găsit multe ”combinații” făcute numai pentru ca pacienții să aibă parte de niște condiții decente în timpul internării, nu de nivel european, dar măcar ceva uman. Să nu le mai fie frică oamenilor să meargă să se trateze, să nu mai vadă spitalul ca pe o ciumă sau ca pe o altă boală luată peste boala lor, pe care oricum uneori o cară cu greu.

Resuscitare pentru sănătate. Românisme care nu mai rezistă mult

Sp. Bagdasar avea sistem electric vechi din 1970

Secția de Primiri Urgente de la Spitalul Bagdasar-Arseni nu a suferit nicio modificare majoră din 2004. Au fost făcute forme de igienizare (adică mai nimic), însă spre exemplu termopanele erau și iarna, la -10 grade, lipite cu scotch ca să stea închise, iar cărămida de sticlă s-a păstrat din 1970. S-a incercat un UPU funcțional, dar a fost doar o încercare. Un românism s-a încercat și în plină pandemie a valului 3 când pacienții stăteau pe holuri cu buteliile de oxigen între picioare. Medicii au făcut o inginerie electrică riscantă, pe un sistem electric din 1970 pentru că efectiv nu aveau ce să facă, trebuiau să ventileze bolnavii de COVID cu orice preț. Preț care din fericire nu a fost scump și nu a dus la nicio nenorocire. Medicii de acolo chiar au făcut tot posibilul să trateze, dar nu au avut și cu ce…

Resuscitare pentru sănătate. Românisme care nu mai rezistă mult

Pe acest hol asteptau pacienții la UPU un loc într-o secție. Toate prizele erau improvizate de medicii de la UPU

Resuscitare pentru sănătate. Românisme care nu mai rezistă mult

Această secție UPU arăta fix la fel ca în 2004

Un alt exemplu trist, dar adevărat vine de la Institutul Oncologic București. Medicii de acolo sunt atât de pasionaţi de ceea ce fac, încât au venit de acasă cu calculatoare, instrumentar, consumabile şi cu aparate de aer condiţionat, ca să reuşească să creeze o atmosferă cât de cât decentă pentru bolnavii de cancer. Iarna e frig în saloane și personalul medical e nevoit să improvizeze cu diferite mijloace de încălzit care aduc după sine un risc major. Dar încă o dată, medicii sunt între ciocan și nicovală: pe de o parte li se cere să trateze, pe alta nu au la dispoziție toate mijloacele neceare.

Resuscitare pentru sănătate. Românisme care nu mai rezistă mult

Așa arată o secție a IOB nerenovată de 30 de ani

Ne amintim acum de incendiul de la Balș care tot din cauza frigului a luat foc și oameni internați la ATI au pierit cu gândul că acolo vor fi de fapt salvați. Acum, la Constanța, focul a pornit de la o priză. Trăim în țara în care nimeni nu răspunde pentru nimic.

Spitalele care au luat foc din noiembrie 2020 până în februarie 2021

14 noiembrie 2020 – Spitalul județean din Piatra Neamț, 10 morţi în incendiu, mai multe victime după
22 noiembrie 2020 – Incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca, fără victime
30 noiemnbrie 2020 – UPU Triaj, Spitalul Judeţean Arad, fără victime
4 decembrie 2020 -Spitalul Judetean Târgu Mureş
25 decembrie 2020 – Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Socola, a murit un pacient
2 ianuarie 2021 – Secţia de Psihiatrie a Spitalului Roman, evacuaţi 17 pacienţi
5 ianuarie 2021 – Spitalul de Psihiatrie Gătăia, nu au fost victime
29 ianuarie 2021 – Institutul Matei Balş, 4 morţi în incendiu, mai multe victime după

0 comentariu

Din aceeasi categorie

Acest site web utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Vezi detalii