Da, sună poate ciudat, însă cafeaua noastră cea de toate zilele ne poate crește colesterolul. Și dacă avem deja probleme pe această parte, nu ar fi tocmai bine să îl creștem și din cauza unui produs pe care îl consumăm zilnic.
Deși cafeaua nu conține colesterol, are în compoziția ei niste substanțe uleioase numite diterpene (cafestol și kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total și trigliceridele.
Studiile au arătat că fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute. Modul de preparare al cafelei influențează cantitatea de diterpene eliberară, tipul cafelei (arabica sau robustă) nefiind important.
Hârtia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, reține aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrată ne protejează de acest risc.
În imagine se poate vedea ce cantitate de diterpene se eliberează din cafea în funcție de modul de preparare și cu cât poate crește nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cești de cafea/zi (o ceașcă însemnând aprox. 150 ml).
Cafeaua turceasca pare să fie cea mai nocivă, urmată de cafeaua făcută la cafetiera cu presă, apoi cea fiartă la ibric. La polul opus este cafeaua obținută la cafetiera cu filtru, percolator sau preparată instant, la care creșterea colesterolului este nesemnificativă. Alina Langer a găsit studiul!
Îmi place cafeaua la ibric sau cea turcească, însă cum spuneam și AICI, fără lapte de origine animală sau vegetală.