Această vitamină care ne protejează de COVID și de cancer

by admin.cig

Studiile au aratat că vitamina D ne ajută în prevenţia COVID, însă asta nu înseamnă că nu ne îmbolnăvim, ci că am putea face o formă mai uşoara de boală.

Nu prea ne dăm seama că avem carență de vitamina D, dar un medic, în momentul în care are un pacient în față, pacientul se plânge de oboseală, de transpirații, nu asimilează calciu și poate să aibă chiar crize de spasmofilie. Sunt persoane care se plâng chiar de atacuri de panică. De asemenea, persoane cu exces ponderal, pentru că vitamina D este implicată și în procesele de lipoliză, de topire a grăsimii din corp și atunci toate persoanele supraponderale sau obeze, de regulă au deficit de vitamina D în corp.

Nu foarte multă îşi face această analiză, acum medicii au început să recomande dozarea vitaminei D în sânge. Ca analiză uzuală se face în toate laboratoarele din România. Are valori normale între 30 şi 100.  Există studii care spun că peste 60, vitamina D este anti-tumorală, anti-cancerigenă. O patologie la care tot timpul găsim valori foarte mici ale vitaminei D în sânge.

Vitamina D se ia după o masă de proteine, de preferat la prânz

Are legătura şi alimentaţia.  Luând vitamina D, aici facem o diferenţă cu celelalte vitamine. Vitamina D împreună cu A, E şi K sunt vitamine liposolubile. Deci lor le trebuie o grăsime care să asimileze vitamina D în corp, de aceea recomand vitamina D administrată după o masă cu o proteină animală: ouă, carne, peşte, care conţine o grăsime, sau măcar uleiul din salată, care să ne aducă acea grăsime care să poată asimila vitamina D în organism. De preferat, administrată ziua, după masa de prânz. Pe stomacul gol nu ajută. Se elimină din organism foarte uşor, că organismul nu reuşeşte să o asimileze.

Alimentele care conţin vitamina D

Fiind grasă, o luăm din alimentele grase. Din peşte gras – somon, ton, sardine, anșoa. Sardina conține o cantitate foarte importantă de vitamina D. Gălbenușul de ou. Există alimente care sunt îmbogățite cu vitamina D – cerealele, laptele. Din sursa vegetală, din ciuperci, în special ciuperca pleurotus. Este singura care conține și vitamina D. Este singura sursă vegetală de vitamina D.

Deficitul vitaminei D în contextul COVID

Mai există un alt studiu publicat din India în care s-au uitat la o cohortă de persoane relativ tinere, pentru că media de vârstă în India este aşa cum este şi de oameni care chiar stau la soare multă vreme, deci ar face vitamina D şi s-au uitat la pacienţi spitalizaţi care au nivele normale de vitamina D, le-au măsurat la internare, versus cei care au deficit.

Din cei care au forme bune de vitamina D circulantă în sânge, forma activată, pentru că trebuie spus că numai vitamina D, ea singură, nu face chiar tot ceea ce poate să facă vitamina D, a fost la nivele normale la acei pacienţi care au făcut rareori complicaţii şi spitalizare rară în Terapie Intensivă şi rar, mortalitate. Avem nişte dovezi circumstanţiale, că lipsa vitaminei D e rea.

Cert este că o să avem un răspuns ştiinţific. Universitatea din Oslo a demarat un studiu absolut impresionant, pe 70.000 de norvegieni voluntari sănătoşi care primesc în mod randmomizat placebo controlat, adică unii primesc ulei de floarea soarelui şi unii ulei de ficat de cod şi în aprilie 2021 va exista un raport care să spună pe durata sezonului de iarnă, cumulat, câte cazuri au apărut la cei care au primit, versus cei care nu au primit. Este rezonabil să ne aşteptăm într-o populaţie cu expunere redusă la soare, că în zona scandinavă e puţin soare, să funcţioneze această chestie.

Ce înseamnă excesul de vitamina D

Riscul de a ajunge în zonă de exces, câtă vreme folosim un produs natural în doza prescrisă, adică să nu bem jumătate de flacon de ulei de peşte.

Dacă luăm doza recomandă, riscul de exces, chiar şi în absenţa măsurătorii este practic nulă, pentru că autorii studiului norvegian recomandă nişte doze fiziologice de vitamina D, nişte doze terapeutice în care să dăm doze foarte mari, în speranţa să vindecăm SARS CoV-2 ș în scop de prevenție.

Cert este că, toate studiile spun, carența de vitamina D favorizează o evoluție proastă a infecției cu noul coronavirus, de aceea, mai ales copiii a celor părinți ce au fost testați la nivele modeste de vitamina D, gândiți-vă să corectați acum câtă vreme există o tranmitere comunitară importantă cu orice tip de vitamina D considerați oportun. Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod.

Carența vitaminei D, ereditară

Carența de vitamina D poate să fie moștenită, pentru că în primul rând moștenim modul de alimentație, dieta și obiceiurile familiei și al doilea, viteza cu care activăm vitamina D, pentru că am spus că în sânge circulă o formă activată, atât în rinichi, cât și în ficat.

Persoanele care au probleme hepatice cronice, fie că sunt obeze sau că au alte comorbidități, sau persoanele cu boli renale importante vor avea niște nivele de vitamina D activă mai proaste, ori bună parte din bolile renale cronice și hepatice cronice pot fi moștenite.

0 comentariu

Din aceeasi categorie

Acest site web utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Vezi detalii