Tare frumos la TIFF | Ce film mi-a plăcut cel mai mult

by admin.cig

De ceva ani îmi tot doresc să ajung la TIFF și parcă mereu a apărut câte ceva. Din fericire urmăream ce filme au fost premiate sau apreciate și le vedeam apoi la cinema în București. Am ajuns anul asta în sfârșit la festivalul care deși e foarte mare, parcă e totuși destul de intim. Este un festival pentru marele public, dar a rămas un public de calitate. Se strâng cumva în același loc oameni care chiar sunt din același film. 

Zilele astea m-au încărcat pozitiv pentru că deși am alergat de colo-colo în speranța că ajung să vizionez cât mai multe filme, am trecut prin numeroase emoții de la o oră la alta datorită filmelor alese. Ficțiune despre viață mi-a plăcut foarte tare și este și pelicula care a câștigat premiului special al juriului.

Tare frumos la TIFF | Ce film mi-a plăcut cel mai mult

Tare frumos la TIFF | Ce film mi-a plăcut cel mai mult

Ce am văzut:

Evenimentul – Franţa, 1963. Anne este o studentă strălucită cu un viitor plin de succese în faţă. Dar când rămâne însărcinată îşi vede ameninţat visul de a-şi termina studiile şi de a scăpa de constrângerile din societate. Cum ultimele examene se apropie vertiginos şi pântecele îi ia proporţii, Anne decide să ia măsuri, dar asta o va expune ruşinii şi durerii şi chiar riscului de a face închisoare. 

InexorabilMarcel este romancier şi înfruntă o îngrijorătoare criză de inspiraţie. Se mută împreună cu familia în vechiul conac al strămoşilor soţiei sale, dar, pe măsură ce cuplul şi copiii lor se obişnuiesc cu noua reşedinţă, o tânără pe nume Gloria îşi face tot mai des apariţia în împrejurimi. Gloria este fascinată de romanele lui Marcel şi pare să vrea cu tot dinadinsul să se alăture familiei. Dar prezenţa ei devine tot mai neliniştitoare şi curând mistere din trecut ies la iveală.

MaigretO tânără îmbrăcată într-o elegantă rochie de seară este găsită fără suflare într-o piaţă din Paris. Comisarul Maigret va încerca să descopere criminalul şi să înţeleagă circumstanţele în care a murit victima. Și chiar reușește.

Ficțiune despre viață Viaţa lui Dovile are parte de un moment de răscruce atunci când tatăl ei moare. Ea decide să organizeze singură înmormântarea şi vrea ca totul să iasă perfect. Tânăra se încăpăţânează să verifice până şi cel mai mic detaliu, iar asta o expune unor situaţii din ce în ce mai neaşteptate. Iar amintirile din copilărie nu-i mai dau pace.

Anul pierdut 1986Filmul se bazeaza pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcină sub presiunea exercitată de familie, explozia de la Cernobîl și decretul cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului. Un film care descrie perfect viața de familie dinainte de 89.

FiicaIrene are 15 ani şi locuieşte într-un centru pentru delincvenţi juvenili. Tocmai a rămas însărcinată şi unul din angajaţii centrului, Javier o ajută să ascundă sarcina. Acesta propune ca Irene să vină să locuiască la el şi soţia lui, Adela, într-un loc izolat din munţi, unde ar putea să-şi ducă liniştită sarcina la bun sfârşit. Javier vrea un singur lucru în schimb: copilul din pântecele ei.

Metronom –  filmul despre tinerețea furată in România comunistă a anilor 70. România, toamna anului 1972. Ana, o adolescentă de 17 ani, află că iubitul ei va fugi din țară peste câteva zile. Cei doi îndrăgostiți decid să își petreacă ultimele zile împreună. Filmat în mare parte în Cotroceni, filmul are o coloană sonoră senzațională care, după declarațiile regizorului, a costat foarte mult.

Metronom a fost prezentat în premieră națională la TIFF, imediat după Festivalul de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain Regard.

Tare frumos la TIFF | Ce film mi-a plăcut cel mai mult

Și ce mai aveam pe listă, dar n-am apucat:

Crai Nou, Nimic despre dragoste, Om câine, Imaculat, Povestea soției mele, Un nou început, Clubul Șomerilor, Totul pentru o stea Michelin, Balaur, Miracol. 

Urmează așadar să văd la București ce mi-am notat și revin cu feedback.

În altă ordine de idei îmi pare rău că am stat doar 4 zile pentru că vibe-ul orașului combinat cu forfota din cinema-uri, mirosul de floricele și petrecerile de după proiecții m-au făcut să mă simt ca într-un concediu în străinătate.

Save the date: 16-25.06 TIFF 2023.

0 comentariu

Din aceeasi categorie

Acest site web utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Vezi detalii