Când a început pandemia am luat toate vitaminele posibile (după consultul medical) doar, doar să nu mă îmbolnăvesc. Din fericire nu m-am îmbolnăvit deloc, și desigur am luat și vitamina D, pe sărite așa, iar analizele au ieșit perfect. Dar ce voiam să spun este că acest mesaj este pentru toți cei care nu au luat vitamina D pentru a-și spori imunitatea și cumva le pare rău sau cred că dacă s-au îmbolnăvit, lipsa vitaminei D este cauza. Ei bine cel mai mare și nou studiu dat publicității, care a studiat efectele suplimentării Vitaminei D, fie ele bune sau rele spune că suplimentarea cu vitamina D nu are niciun fel de efect asupra imunității: nici bun nici rău. S-a constatat, în același studiu, că un nivel sigur de vitamina D este de 2000 de unități și că acest nivel nu face rău.
De unde vine greșeala asta cum că avem nevoie de vitamina D pentru o imunitate puternică? Din sutele de studii în care s-a găsit o corelație între concentrația mică de Vitamina D din sânge și boli cardiovasculare, cancere sau osteoporoză. Astfel medicii au bănuit că bolile au apărut din cauza carenței de vitamina D.
În realitate, persoanele care au nivel normal de vitamina D sunt persoane care mănâncă echilibrat și includ în alimentația lor surse naturale de vitamina D, precum ouăle, ulei de pește, ficat, unt sau ciuperci. Protecția lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la restul de vitamine, minerale și fitonutrienti care rezultă din această alimentație.
Persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care se expun zilnic în mod sănătos la soare, adică o plimbare sau alergat în aer liber. Deci protecția lor vine de la mișcare, care vine la pachet cu expunerea la soare care crește nivelul de vitamina D în sânge.
A, și ce-am mai făcut eu pentru a avea suficientă vitamina D în organism? E un pont pe care l-am primit de la medic. Dacă ne spălăm pe corp imediat după expunerea la soare, înlăturăm nu numai grăsimea de pe corp din cremele cu SPF folosite, dar și vitamina D. De aceea este bine să folosim gelurile de duș imediat doar pe anumite zone, acolo unde bacteriile pot cauza mirosuri neplăcute, dar să sacrificăm mâinile de exemplu pe care să ne clătim doar cu apă. Așa că dușul corespunzător se face după ceva timp de la expunerea la soare. Este un exercițiu pe care ar trebui să-l încercați. Eu am făcut-o.