Românul e obișnuit să strângă pungi, pungulițe, haine care nu-i mai vin, dar să fie acolo pentru când slăbește, ziare, fel și fel de nimicuri, dar și mâncare. Nu-mi dau seama de ce vrem mereu provizii ”să fie în casă”. Să ne amintim de momentele de la începutul pandemiei când am golit magazinele și am cumpărat ca pentru 5 familii și nu numai că am aruncat jumătate, dar ne-am și îngrășat.
Ei bine, asta duce la statistica tristă prin care se poate observa că România aruncă 2 milioane de tone de alimente anual. Adică fiecare dintre noi risipește 130 kg de mâncare pe an. Asta se traduce prin faptul că de multe ori cumpărăm mai mult decât consumăm și evident că alimentele se strică. Până și șosetele nefolosite o perioadă lungă rămân cu elasticul lărgit.
Așa că n-ar fi mai bine să ne organizăm un pic și în cămară sau în bucătărie astfel încât banii de pe mâncarea pe care o aruncăm să îi dăm pe un ceai în oraș de exemplu? Măcar beneficiile ar fi majore. Așadar:
-
- nu mergeți la cumpărături flămânzi sau fără listă. Știm efectele când mergem ca la plimbare prin supermarket
- nu vă lăsați păcăliți de ofertele 3+1 sau 2 la preț de 1 pentru că cel mai probabil expiră mai repede decât putem noi mânca
Depozitarea e extrem de importantă: cele care expiră le punem mai în față în dulap, în plan secund celelalte
Depozitarea în frigidere astfel încât să nu se strice alimentele:
- primul raft: mâncarea preparată termin
- următoarele două rafturi: semipreparate pe care nu le ambalați cu folie ci cu hârtie cerată pentru că așa se mențin mai bine
- nu amestecați legumele și fructele. De ce? Pentru că unele fructe degajă etilenă și dacă amestecăm aceste fructe (mere, banane, avocado) cu legumele care sunt sensibile la acest gaz se vor strica
- e ok să ținem ouăle pe ușa de la frigider
- alimentele nu se țin mai mult de 3 luni la congelator. Putem să le punem în pungi transparente și cu etichete
Recunosc că și eu am aruncat destul de multă mâncare anul trecut, dar de anul ăsta am început să mă organizez mai bine și până acum mi-a ieșit. Sper să mă și țină pe viitor. Un lucru care mă ajută și pe care îl fac de ceva timp este să congelez anumite fructe pe care le bag în blender când îmi fac un smoothie. Așa nu mai arunc bananele prea coapte sau ce mai uit să mănânc în timp util.