Îmi plac ouăle de când eram mică. Le consumam des în weekend sub formă de omletă, n-am fost niciodată fan ouă ochiuri, iar pe cele poșate le-am redescoperit de câțiva ani. Dacă aș avea timpul necesar, aș mânca zilnic ouă gătite în diferite moduri.
Oul este cel mai complet aliment și, dacă îl facem să fie gustos, fără să aducem foarte multe alte ingrediente care să îi sporească caloriile, cum ar fi maioneza, putem transforma ușor un ou banal în ceva gustos, dar și sănătos. Cel mai bun ou care poate să existe pentru organism este oul fiert tare. E cea mai bună variantă a oului. Sațietatea oferită de oul fiert este mai mare decât cea oferită de carne sau pește, adică nimic nu ne satură mai bine ca oul fiert.
Ouăle sunt bogate în lecitină, dar și in colină, colina face sinteză de acetilcolină care este un neurotransmițător care este responsabil de echilibrul psihoemoțional, adică starea de liniște. Un ou ne oferă în jur de 120 de mg de colină, în condițiile în care o femeie are nevoie de 450 mg de colină pe zi. Deci pe lângă faptul că ne ajută să ne simțim sătui, să slăbim sau să ne menținem, ajută și la sănătatea creierului.
Oul fiert moale este mai ușor de digerat, adică cel cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios. Însă e imposibil să nu ne amintim de copilărie când ne făcea o deosebită plăcere să înmuim pâine în galbenușul de ou, ni se întâmplă multora și acum. Atunci clar vorbim despre ”oul ochi”. Însă este important să știm că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci albușul de ou nu poate absorbi uleiul, ceea ce înseamnă că oul ochi nu are multe calorii, dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire.
Și ajungem și la preferata mea omletă. Deși nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii, lecitina din galbenuș absoarbe uleiul cam cum se întâmplă și la maioneză. Motiv pentru care este foarte important câtă grăsime punem în tigaie atunci când o gătim. Mie îmi place și cu unt, dar și cu ulei de măsline.
Și încă ceva cu privire la diferite leacuri băbești care conțin ou crud. Albușul crud nu poate fi digerat de oameni. Spre exemplu în caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, una dintre măsurile de prim ajutor este albușul crud pentru că va crea o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care va bloca absorția substanțelor toxice. Deci doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul nu.